Dania bezmięsne

Fasola z natką i czosnkiem

26 września 2015

fasola z czosnkiem

Danie a może przystawka, którą próbowałam po raz pierwszy w restauracji w Sanoku. Mężowi bardzo smakowało, więc żonie pozostało odtworzyć smak w domu. Na szczęście nie było trudno 😉

Baaaardzo sycące danie. Czosnek idealnie współgra ze smakiem fasoli i natki. Teraz jest idealny okres na to danie, z powodu jeszcze ciągle dostępnego świeżego jasia.

Ponieważ zwykle w naszej kuchni fasola podawana jest pod postacią fasolki po bretońsku czy też fasolki szparagowej, to danie jest miłą odmianą a co najważniejsze, jest proste i szybkie do wykonania.

Fasola z natką i czosnkiem

Fasola z natką i czosnkiem

Składniki

  • 1 kg fasoli jaś
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek natki
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Fasolę namaczamy na noc.
  • Kolejnego dnia fasolę gotujemy do miękkości.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i przeciskamy na niego czosnek.
  • Uwaga, aby nie przypalić czosnku, gdyż spowoduje zgorzknienie potrawy.
  • Czosnek ma jedynie zaromatyzować nam masło.
  • Do miski przekładamy fasolę, polewamy całość masłem z czosnkiem.
  • Posypujemy posiekaną natką.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/fasola-z-natka-i-czosnkiem/

fasola2

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Dziekuje za przepis, w zeszlym tygodniu jadlem to w restaracji w Sanoku i pierwszym przepisem, na ktory trafilem jest twoj.

    Czy to byla restauracja przy skansenie?

    Pozdrowienia,

    1. Nie, to była restauracja na rynku, ale to regionalne danie, więc pewnie można zjeść je w dość dużej liczbie miejsc i pewnie w każdym smakuje odmiennie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *