Dania bezmięsne

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

23 lipca 2018

Dzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie – w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u mnie nieco inna wersja. W cieście znajdziecie ser biały, a i farsz zastosowałam z ziemniaków i sera i coby urozmaicić smak, dorzuciłam suszone pomidory.

W necie znajdziecie wiele przepisów na czebureki, łącznie z ciastem parzonym 😉 Ten wybrałam ze względu na zawartość sera. Ciekawiło mnie, jaki da efekt przy smażeniu. Pierogi wychodzą baaardzo dobre. Ciasto jest miękkie, lekko się rozwarstwia. Doskonałe są na ciepło jak i na zimno i to po kilku dniach nawet.

Czebureki w tej formie, to świetny pomysł na piknik pod chmurką.

Dzięki serowi i dość bogatemu farszowi, pierogi są sycące i zwykle wystarcza zjedzenie ich 1-2 sztuk.

Farsz to jak zwykle u mnie, czyszczenie lodówki, więc końcówka ziemniaków, które to wahałam się czy zużyć na placki czy też do innych celów. Wygrały inne cele 😉 Jak dla mnie, to pierogi mogłyby być nieco zbyt ciężkie z mięsnym nadzieniem, za to ziemniaczane, z pierogów ruskich, z małą modyfikacją, pasuje tutaj idealnie.

Na pewno następnym razem, spróbuję wersji z ciastem parzonym i może nadzieniem z kaszy?

Monia, jeśli to czytasz, to tak, przerwałam dietę i spróbowałam tych pierogów 😉 I nie żałuję 😉

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

Czebureki – smażone pierogi z nadzieniem ruskim i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 2 szkl. mąki (u mnie było 2)
  • 150 g twarogu (dałam półtłusty)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dałam oliwę z zalewy od pomidorów)
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (dałam ocet)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • dodatkowo dodałam 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Nadzienie
  • ok. 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 250 g sera półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory z zalewy, w ilości wedle uznania (dałam ok 5 połówek)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy - suszone pomidory, bazylia i czarnuszka

Sposób przygotowania

    Nadzienie
  • cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle.
  • Pomidory kroimy w paseczki.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą z suszonych pomidorów i czarnuszki
    Ciasto
  • Mąkę przesiewamy, wkruszamy ser biały.
  • W środku robimy dołek, wsypujemy sodę i zalewamy ją octem.
  • Dodajemy pozostałe składniki.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy.
  • Wykrawamy miseczką kółka.
  • Na każdym kółku kładziemy dość sporą ilość farszu.
  • Zlepiamy brzegi pierogów i dociskamy widelcem.
  • Smażymy na złoto z każdej ze stron.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/czebureki-smazone-pierogi-z-nadzieniem-ruskim-i-suszonymi-pomidorami/

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *