Dania bezmięsne

Bliny pszenno-gryczane

25 stycznia 2016

bliny

Bliny w rodzinie mojego męża znane są od wieków. W końcu dziadkowie pochodzili z wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną.  Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest 😉

Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło do sprzeczki z mężem, co można blinem nazywać. Coby nie mówić, to bliny jako potrawa mają swoje korzenie na wschód od naszej granicy. A to, jak kto je wykonywał, zależy od rodzinnego domu.

Tak czy siak, bliny są pyszne. Ja podałam je z dodatkiem sosu waniliowego, który doskonale złamał smak blinów. Ale możecie podać je ze śmietaną czy tylko cukrem. Kto co lubi 😉

Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy.

bliny gryczane

Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników.

Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki.

Bliny pszenno gryczane

Bliny pszenno gryczane

Składniki

  • 200 gr mąki pszennej
  • 200 gr mąki gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2,5 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • sól

Sposób przygotowania

  • Mleko podgrzewamy.
  • Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki.
  • Rozczyn zostawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia.
  • Dodajemy mąkę i mleko.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Wyrabiamy łyżką, aż na powierzchni ukażą się bąbelki.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy.
  • Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Smażymy placki na gorącej, wysmarowanej tłuszczem patelni.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bliny-pszenno-gryczane/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *