Z drożdżami

Pszenne bułeczki z nutką masła

11 października 2016

Dzisiaj zapraszamy na pyszne pszenne bułeczki z wyraźną nutką masła. Bułeczki jakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć.

Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka.

Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie 😉

My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było warto. Polecam szczególnie tym osobom, których dzieci nie jedzą ciemnego pieczywa.

buleczki4

 

Pszenne bułeczki Jamie’go

Pszenne bułeczki Jamie’go

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  • 14g drożdży
  • 450 g mąki pszennej ( u mnie 550)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • nasiona do posypania

Sposób przygotowania

  • Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier.
  • Odstawiamy na 15 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło.
  • Rozcieramy masło na farfocelki jak w kruszonce.
  • Dodajemy drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dosypujemy mąki.
  • Odstawiamy ciasto na 10 min.
  • Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min.
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą..
  • Odstawiamy na 1h lub do podwojenia objętości.
  • Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy bułeczki.
  • Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami
  • Bułki pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 min, aż będą złote.
  • Bułeczki studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pszenne-buleczki/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Od dłuższego czasu szukałam łatwego i jednocześnie pysznego przepisu na bułeczki śniadaniowe. I muszę przyznać, że te są idealne! Ja dodatkowo dodałam czarnuszkę do ciasta lubię jej wyjątkowy smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *