Pszenne bułeczki z nutką masła

Dzisiaj zapraszamy na pyszne pszenne bułeczki z wyraźną nutką masła. Bułeczki jakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć.

Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka.

Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie 😉

My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było warto. Polecam szczególnie tym osobom, których dzieci nie jedzą ciemnego pieczywa.

buleczki4

 

Pszenne bułeczki Jamie’go

Pszenne bułeczki Jamie’go

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  • 14g drożdży
  • 450 g mąki pszennej ( u mnie 550)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • sól
  • nasiona do posypania

Sposób przygotowania

  • Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier.
  • Odstawiamy na 15 min.
  • Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło.
  • Rozcieramy masło na farfocelki jak w kruszonce.
  • Dodajemy drożdże.
  • Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dosypujemy mąki.
  • Odstawiamy ciasto na 10 min.
  • Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min.
  • Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą..
  • Odstawiamy na 1h lub do podwojenia objętości.
  • Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy bułeczki.
  • Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami
  • Bułki pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 min, aż będą złote.
  • Bułeczki studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pszenne-buleczki/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

  1. Od dłuższego czasu szukałam łatwego i jednocześnie pysznego przepisu na bułeczki śniadaniowe. I muszę przyznać, że te są idealne! Ja dodatkowo dodałam czarnuszkę do ciasta lubię jej wyjątkowy smak.

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany