Pierogi szwedzkie

pierogi z pieczarkami

Pierwszy raz jedliśmy je na ul. Długiej w Krakowie. Jeśli chcecie spróbować oryginalnych pierogów, to obecnie musicie udać się już na ul. Dietla.

Podłużne pierogi (nie bardzo wiem, skąd tutaj nazwa pierogi) serwowane na ciepło, miło rozgrzewają w chłodny dzień. W środku nadzienie z pieczarek, a na wierzchu ziarenka czarnuszki.

Mi osobiście nadzienie pieczarkowe w drożdżowym cieście zawsze będzie przypominać bułki nadziewane pieczarkami, kupowane na Starówce w Warszawie, jeszcze za czasów dziecięcych.

Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam 😉

Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa

pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Pierogi szwedzkie

Składniki

    Farsz
  • 500 gr pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
    Ciasto
  • 300 gr mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka

Sposób przygotowania

    Farsz
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę.
  • Pieczarki myjemy i kroimy drobno.
  • Dorzucamy do zeszklonej cebuli.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto
  • Mleko delikatnie podgrzewamy.
  • Wkruszamy drożdże i dodajemy cukier.
  • Czekamy aż drożdże zaczną pracować - ok 15 min.
  • Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę i rozczyn.
  • Wyrabiamy ciasto.
  • pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok 30-60 min.
  • Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta.
  • Rozkładamy na nim farsz.
  • Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha.
  • Paluchy kładziemy na pergaminie.
  • Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.
  • Odstawiamy do napuszenia, na ok 15 min.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min - do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pierogi-szwedzkie/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany