Pierwszy raz jedliśmy je na ul. Długiej w Krakowie. Jeśli chcecie spróbować oryginalnych pierogów, to obecnie musicie udać się już na ul. Dietla.
Podłużne pierogi (nie bardzo wiem, skąd tutaj nazwa pierogi) serwowane na ciepło, miło rozgrzewają w chłodny dzień. W środku nadzienie z pieczarek, a na wierzchu ziarenka czarnuszki.
Mi osobiście nadzienie pieczarkowe w drożdżowym cieście zawsze będzie przypominać bułki nadziewane pieczarkami, kupowane na Starówce w Warszawie, jeszcze za czasów dziecięcych.
Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam 😉
Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa

Składniki
Farsz
- 500 gr pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Ciasto
- 300 gr mąki
- 3 dkg drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko do smarowania
- czarnuszka
Instrukcje
Farsz
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę.
- Pieczarki myjemy i kroimy drobno.
- Dorzucamy do zeszklonej cebuli.
- Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto
- Mleko delikatnie podgrzewamy.
- Wkruszamy drożdże i dodajemy cukier.
- Czekamy aż drożdże zaczną pracować - ok 15 min.
- Do przesianej mąki dodajemy sól, oliwę i rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto.
- pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok 30-60 min.
- Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta.
- Rozkładamy na nim farsz.
- Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha.
- Paluchy kładziemy na pergaminie.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką.
- Odstawiamy do napuszenia, na ok 15 min.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min - do zrumienienia.
© 2025 MieszamWGarnku