Dania bezmięsne | Z drożdżami

Focaccia

18 lipca 2016

focaccia4 Od dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel, uczestniczki Masterchef. Nie, nie dlatego wybrałam ten przepis, ale po prostu focaccia z niego jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą.

To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie.

focaccia3

W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie 😉 Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec to danie tylko z pomidorkami, tylko z oliwkami lub wersję z samym rozmarynem.

Focaccie możecie jeść na ciepło i na zimno, maczając ją w dobrej jakości oliwie. Dobrej jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych.

Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna. Oliwę oczywiście trzymamy w ciemnej butelce, a jeśli zakupiliśmy taką w puszcze, to przelewamy ją do butelki.

focaccia

Focaccia doskonale sprawdza się na kolację czy na spotkanie w gronie znajomych. Można z niej robić nawet kanapki.

Focaccia

Focaccia

Składniki

  • 1 saszetka suszonych drożdży (ja dałam 40 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 310 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
    Na wierzch
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek

Sposób przygotowania

  • Ze szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn.
  • Zostawić do wyrośnięcia na 15 min.
  • 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto.
  • Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h
  • Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy.
  • Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
  • Po tym czasie ciasto smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek.
  • Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli.
  • Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia.
  • Podajemy z oliwą.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia/

 

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *