Od dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel, uczestniczki Masterchef. Nie, nie dlatego wybrałam ten przepis, ale po prostu focaccia z niego jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą.
To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu unoszący się w powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie.
W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie 😉 Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu. Oczywiście, możecie upiec to danie tylko z pomidorkami, tylko z oliwkami lub wersję z samym rozmarynem.
Focaccie możecie jeść na ciepło i na zimno, maczając ją w dobrej jakości oliwie. Dobrej jakości oliwa ma charakterystyczny kolor, coś między zielenią a żółcią, jak i smak i zapach. Jeśli jeszcze nie lubicie oliwy samej, to znaczy, że nie trafiła Wam się naprawdę dobra oliwa. Tak proste rzeczy jak świeży chleb maczany w oliwie nie mają sobie równych.
Ja moją oliwę kupuję w sklepie z greckimi specjałami. Pochodzi ona z wiejskiego gospodarstwa i jest dość mętna. Oliwę oczywiście trzymamy w ciemnej butelce, a jeśli zakupiliśmy taką w puszcze, to przelewamy ją do butelki.
Focaccia doskonale sprawdza się na kolację czy na spotkanie w gronie znajomych. Można z niej robić nawet kanapki.
Składniki
- 1 saszetka suszonych drożdży (ja dałam 40 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 310 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli morskiej
Na wierzch
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
Instrukcje
- Ze szklanki ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn.
- Zostawić do wyrośnięcia na 15 min.
- 1 łyżkę soli, 3 łyżki oliwy, mąkę, resztę wody i rozczyn zagniatamy na elastyczne ciasto.
- Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h
- Ciasto wyjmujemy, uderzamy pięścią w środek i jeszcze chwilkę zagniatamy.
- Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
- Po tym czasie ciasto smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wtykamy pomidorki, oliwki i świeży tymianek.
- Posypujemy na wierzchu 1 łyżeczką soli.
- Pieczemy w 200 stopniach ok 25 min do zrumienienia.
- Podajemy z oliwą.