Bułeczki orkiszowe

Czasem są takie dni, że chciałabym zaskoczyć męża czymś dobrym.  Pomyślałam o bułeczkach, ale z racji tego, że nie miałam mąki pszennej, padło na orkiszową.Bułeczki są naprawdę pyszne i poczujecie dużą różnicę w stosunku do tych sklepowych. Taką bułeczką można się najeść i wiecie z czego jest, te sklepowe… hmm sami wiecie, ile można ich zjeść na raz i w sumie niewiele co poczuć.

Ponieważ to nie był mój dzień, lub jak lubi mawiać mąż „dzień konia”, to przepis musiał być prosty i nie angażujący mnie zbytnio;)

Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie do pieczywa czy ciasta na pizze, preferuję używać świeże drożdże.

Padło na przepis ze strony http://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga, to zrobienie rozczynu z mleka i drożdży. Jakoś dorzucanie świeżych drożdży bez rozczynu dla mnie profanacja, ale niekiedy się sprawdza 😉 W każdym razie te moje zamiany nie odjęły smaku bułeczkom, mogę zatem przepis polecić z czystym sumieniem 😉

 

Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 740)
  • 140 ml mleka
  • 140 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  • Z podgrzanego mleka robimy rozczyn.
  • Odstawiamy na ok 15 min.
  • Z pozostałych składników wraz z rozczynem zagniatamy ciasto przez ok 10-15 min.
  • Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5h.
  • Dzielimy ciasto na 9-10 części.
  • Formujemy bułeczki, robiąc w nich nacięcie.
  • Pieczemy bułeczki 10 min w 200 stopniach, potem 10 min w termoobiegu.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-orkiszowe/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany