Na zakwasie | Z drożdżami

Chleb pszenno-żytni

24 lutego 2016

chleb pszenno żytni na zakwasie

Pyszny i delikatny chleb pszenno-żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów.

Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie.

Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi.

Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą.

chleb pszenny na zakwasie

Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta.

chleb2

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Składniki

    Zaczyn (dzień wcześniej)
  • 360 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 300 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
    Ciasto właściwe:
  • 230 g mąki żytniej chlebowej 720
  • 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam 200 gr mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 400 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia
  • płatki owsiane, mak, dynia do posypania

Sposób przygotowania

    Zaczyn
  • Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu.
  • Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h.
    W Dniu pieczenia - ciasto właściwe
  • Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn.
  • Wyrabiamy kilka minut, do połączenia składników (ciasto będzie mieć luźną konsystencję).
  • Misę przykrywamy folią i odstawiamy na 60 minut.
  • Chleb przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek.
  • Wierzch chleba zwilżamy wodą, lub smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę (do wyrośnięcia).
  • Piekarnik nagrzewamy do temp 230 stopni, pieczemy chleb przez 15 min.
  • Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy chleb do upieczenia - ok 30-40 min.

Notatki

Przed włożeniem chleba do pieca, warto spryskać wnętrze wodą, lub wsunąć do środka naczynie z wodą lub kostkami lodu.

http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-pszenno-zytni/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *