Cukinia, nie ukrywam, nie jest najczęściej goszczącym w naszym domu warzywem. Co tam, powiem więcej, mąż jej nie znosi 😉 Dlatego jak usłyszał o zupie z cukinii na obiad, do talerza zasiadł ze smętną miną. Jednak jakie było jego zdziwienie… dobrze wyczuwalna nuta ulubionego czosnku, zupa wyrazista w smaku a zarazem delikatna.. po prostu pyszna.
Na pewno zupa w takiej postaci często będzie gościć na naszym stole, tym bardziej, że jej wykonanie zajmuje koło 20-30 min. Jeśli nie jesteście na diecie, warto dodać do niej więcej śmietany, wtedy jest gęściejsza.
Uwagi
Jeśli jesteś na diecie, nie używaj sera a śmietanę zastąp mlekiem.
Składniki
- 2-3 cukinie
- 2 łyżeczki klarowanego masła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki startego sera
- grzanki
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy posiekany czosnek i cebulkę.
- Smażymy aż cebula się zeszkli.
- Cukinię kroimy w kawałki. Dorzucamy do cebuli i czosnku. Smażymy ok 5 min.
- Dolewamy bulion.
- Gotujemy 15-20 min, aż cukinia będzie miękka.
- Całość blendujemy i zabielamy śmietaną.
- Podajemy z grzankami posypane startym serem żółtym.
© 2024 MieszamWGarnku