Jeśli za oknem tak zimno, to co najlepiej potrafi rozgrzać? Aromatyczna zupa! Zupa krem z buraków i soczewicy nie dość, że dobrze smakuje, to też nie jest skomplikowana do wykonania. U mnie w wersji z czosnkiem, żeby jeszcze bardziej rozgrzewała. Dodałam też podprażone pestki słonecznika i pokruszoną fetę. Całość jest naprawdę sycąca.
A zupa idealna do zabrania w pojemniczek i spałaszowania w pracy.
Powiem szczerze, że nie wpadłabym na połączenie buraka z soczewicą, ale to właśnie taki miks widziałam w jednym ze sklepów. Czemu więc nie spróbować samemu wyczarować zdrowej zupy, nawet z takiego połączenia? 🙂 Okazja nadarzyła się wraz z nastaniem mrozów. Nie powiem, żeby było u nas w mieszkaniu baaardzo gorąco, więc rozgrzewanie herbatkami i innymi ciepłymi dodatkami jest jak najbardziej wskazane.
A poza tym burak, soczewica, czosnek to przecież samo zdrowie 😉
Żeby nie było nudno, to buraki nie są gotowane, ale podpieczone, bo w tej wersji smakują mi najbardziej.
Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej sycącą, dodajcie do niej 1-2 ziemniaki i gotujcie wraz z soczewicą. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru.
My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając.
Składniki
- 1l bulionu (u mnie drobiowy)
- 0,5 kg buraków
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 plastry fety
- 4 łyżki słonecznika
- 4 ząbki czosnku
- szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Instrukcje
- Buraki myjemy, zawijamy w folię, pieczemy do miękkości ok 40 min.
- Soczewicę namaczamy na 30 min.
- Masło rozpuszczamy, wrzucamy pokrojoną cebulę.
- Smażymy, aż cebulka się zeszkli.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ale uważamy, aby nie zbrązowiał.
- Dodajemy przyprawy, wszystko razem smażymy 2 min.
- Dodajemy nasz bulion i wrzucamy soczewicę.
- W tym czasie buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do soczewicy.
- Wszystko razem gotujemy do miękkości.
- Jeśli trzeba, dolewamy ciut wody.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Blendujemy na gładką masę.
- Podajemy z podprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą.