Pyszny chłodnik tym razem w odsłonie owocowej. Moi znajomi go uwielbiają i wiadomo, że jak spotykamy się w upalny dzień, chłodnik musi być i koniec!
Ten miło zaskakuje delikatnym smakiem. Może być podawany solo lub z makaronem. W wersji z makaronem w letni dzień spokojnie może stanowić samodzielne danie.
Jeśli lubicie jagody pokochacie ten chłodnik. Dla mnie to kolejny smak dzieciństwa, gdzie z siostrą wzajemnie śmiałyśmy się ze swoich pobrudzonych jagodami zębów. Dla tego chłodnika robiło się jagody do słoików na zimę. Jesli zdecydujecie się na tą zupę zimową porą, spokojnie możecie jeść ją również na ciepło.
Składniki
- 1 l wody
- 0,5 kg jagód (mogą być inne owoce sezonowe)
- 0,5 szkl. cukru
- szczypta cynamonu, 1/2 op. cukru waniliowego
- 150 gr jogurtu
- śmietana (opcjonalnie)
Instrukcje
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wodę, cukier, jagody zagotowujemy i gotujemy 10-15 minut.
- Czekamy aż wystygnie.
- Dodajemy jogurt i cynamon, cukier waniliowy blendujemy na gładką masę. Jeśli lubimy bardziej treściwe zupy, możemy dodać śmietany.
- Podajemy schłodzony z makaronem i kleksami jogurtu/śmietany.
© 2024 MieszamWGarnku