Sos waniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy.
U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii.
Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie możecie ratować się esencją waniliową, w ostateczności cukrem wanilinowym. Różnica w smaku jest naprawdę ogromna. A i malutkie ziarenka wanilii, pływające w sosiku, wyglądają nader apetycznie.
Sos jest dość gęsty, puszysty, ale żeby docenić jego walory smakowe, niewątpliwie warto zrobić go samemu 😉
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
- 1 laska wanilii
Instrukcje
- Mleko zagotowujemy z przekrojoną laską wanilii, z której wcześniej wydłubujemy nasionka i dodajemy również do mleka.
- W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- W większym garnku podgrzewamy wodę do kąpieli wodnej.
- Dolewamy wolniutko do gotującego się mleka jajeczną masę.
- Szybko, trzepaczką mieszamy całość.
- Naczynie z sosem przenosimy do większego garnka i podgrzewamy mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Uważamy, aby woda się nie gotowała, ale cały czas była gorąca.
- Gdy sos już będzie gęsty, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku