Sosy

Sos waniliowy

22 stycznia 2016
Jump to recipe

sos waniliowy

Sos waniliowy to uniwersalny dodatek do wszelkiego rodzaju słodkich dań jak lody, ciasta (z szarlotką jest obłędny), naleśniki i tak naprawdę, co Wam przyjdzie do głowy.

U mnie tym razem wystąpił w zestawieniu z blinami gryczanymi. Niby nietypowe zestawienie, ale całość smakowała wybornie. Lekka cierpkość gryki, złamana słodkością wanilii.

Polecam oczywiście użyć do sosu prawdziwej wanilii, ale jeśli nie macie możecie ratować się esencją waniliową, w ostateczności cukrem wanilinowym. Różnica w smaku jest naprawdę ogromna. A i malutkie ziarenka wanilii, pływające w sosiku, wyglądają nader apetycznie.

Sos jest dość gęsty, puszysty, ale żeby docenić jego walory smakowe, niewątpliwie warto zrobić go samemu 😉

sos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *