Sos czosnkowy należy do ulubionych dodatków do dań mojego męża. Lubi go do tego stopnia, że jak twierdzi, nie ważny smak potrawy, bo z sosem czosnkowym da się zjeść wszystko.
Sos czosnkowy robi się bardzo szybko, w zależności od bazy jaką wybierzemy (majonez, jogurt, jogurt bałkański), możemy odpowiednio decydować o kaloryczności sosu jak i konsystencji sosu.
Sos idealny do pizzy, kanapek jak i obiadów.
Uwagi
Jeśli dbasz o linię majonez możesz zastąpić śmietaną lub całkowicie jogurtem.
Składniki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku (dla miłośników mogą być i 3)
- zioła prowansalskie
Instrukcje
- Majonez, jogurt przekładamy do miseczki.
- Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku