Chleb jest tym, na co mój mąż czeka cały tydzień. Zwykle piątki bywają u nas dniem pieczenia chleba. W całym mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny aromat pieczonego chleba. Kto nie piekł, ten nie wie o czym mowa. Ten chleb należy do naszych ulubionych. Dzięki mące gryczanej i dodatku miodu, świetnie wyczuwalna jest tutaj charakterystyczna nutka gryki.

Uwagi
Chleb możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami.
Upieczony chleb odstaje dobrze od blaszki a puknięty palcem, wydaje głuchy odgłos.
Składniki
- 1 szkl. zakwasu (pszenny, pszenno-żytni, żytni)
- 1 szkl. wody
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. mąki chlebowej pszennej
- 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3,4 szkl. mąki gryczanej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1/3 szkl. ziaren (siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam, mak)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie jeśli zakwas jest słaby)
- tłuszcz i otręby do blaszki
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
- Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto powinno być dość gęste i lepiące się do rąk.
- Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1,5 - 2h do wyrośnięcia.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami.
- Do blaszki przekładamy ciasto i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni.
- Spryskujemy piekarnik wodą lub wkładamy do środka naczynie z wodą w celu wytworzenia pary.
- Wkładamy chleb i pieczemy przez 20 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
- Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.
© 2023 MieszamWGarnku

Czy drobne modyfikacje są dopuszczalne ? a mianowicie czy mógłbym zastąpić mąkę gryczaną żytnią a miód gryczany rzepakowym ? będzie działać ?
Tak, wszystko wyjdzie, tylko nie będzie posmaku gryki w chlebie 😉
dziękuję, poinformuję o rezultacie
Polecam 😉
chleb wyszedł wyśmienity. polecam
Cieszę się bardzo 😉 Zamiast maki gryczanej polecam pobawić się z innymi mąkami 😉