Do chleba | Pozostałe

Domowy serek homogenizowany

17 czerwca 2015

Serek homogenizowany uwielbiałam jeszcze jako dziecko. Wtedy nie było wyboru, bo był ten mój ukochany waniliowy i drugi, mniej lubiany truskawkowy. Bardzo lubiłam śniadanie z bułki pszennej posmarowanej masłem z takim właśnie serkiem.

Niestety, czasy się zmieniły i w sklepach zawitały różne dziwactwa, z prawdziwym jedzeniem nie mające wiele wspólnego. Serki homogenizowane nie smakowały już tak dobrze. A mój ukochany serek tu, gdzie mieszkam obecnie, był ciężki do nabycia. Co pozostawało zrobić? Samemu zrobić serek homogenizowany.

Jak się okazało, robi się go banalnie prosto, trwa to dosłownie 5 minut a serek jest przepyszny. W sezonie można dodawać dowolne owoce. W końcu serek truskawkowy smakuje truskawkami a nie chemią. Twoje dzieci go pokochają!

Domowy serek homogenizowany

Składniki

  • 250 gr sera białego
  • 125 ml śmietanki
  • cukier waniliowy
  • miód (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
  • Blendujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji (ok. 3-5 min)

Notatki

Jeśli lubisz rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej śmietanki. Polecam spróbować wariant z owocami sezonowymi.

https://mieszamwgarnku.pl/pozostale/domowy-serek-homogenizowany/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *