W tym roku przerobiłam ponad 40 kg pomidorów na różnego rodzaju przeciery czy keczupy. Tak, tak u nas znikają wyjątkowo szybko. Domowy keczup jest po prostu bardziej pomidorowy i treściwy niż kupne odpowiedniki. Kto spróbuje, na pewno nie wróci do kupnych keczupów.
Tym razem przepis na keczup z dodatkiem warzyw. Warto doprawić sobie indywidualnie pod koniec podkręcając smak na ostrzejszy lub nie według uznania.
Keczupy domowe niczym nie przypominają tych kupnych. W zależności od długości gotowania pomidorów możemy uzyskać inny kolor jak i konsystencję.
My uwielbiamy je do kanapek czy pizzy.
Składniki
- 5 kg pomidorów
- 1 szkl cukru
- 1 szkl. octu winnego
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1/2 średniego selera
- 1 pietruszka
- 1 papryka
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek do smaku
Instrukcje
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
- Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka.
- Cebulę obieramy kroimy w ósemki
- Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i dusimy ok 4h.
- Po tym czasie sprawdzamy konsystencję.
- Jeśli cała woda nie wyparowała, możemy jeszcze dusić.
- Możemy również na tym etapie zblendować keczup, wtedy będzie rzadszy.
- U mnie pomidory były duszone w 2 seriach po ok. 3h.
- Na koniec blendujemy, do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
© 2024 MieszamWGarnku