Pyszna surówka potrafi być ozdobą obiadu. Dzisiaj surówka z marchewki, selera, pietruszki z dodatkiem jabłka.
LUbimy bardzo surówki z selerem, który ma wyrazisty i głęboki smak. Takie surówki są pyszne, sycące i zdrowe. Tutaj w wersji z olejem z dynii tłoczonym na zimno, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj olej rzepakowy czy oliwa.
Ja lubię wymieszać surówki dłońmi, lekko je ugniatając, dzięki czemu warzywa puszczają sok i surówka jest bardziej wilgotna.
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 małe jabłko
- 1/2 średniego selera
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju z dynii
Instrukcje
- Warzywa i jabłko myjemy, ścieramy na tarce.
- Posypujemy cukrem, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
- Polewamy olejem, mieszamy
© 2024 MieszamWGarnku