Dzisiaj prezentuję pyszną i szybką sałatkę. Sałatka z brokuła w wersji surowej. Idealnie sprawdzi się tutaj lekko przekwitnięty brokuł, który normalnie w wersji ugotowanej nie wyglądałby apetycznie, ale tutaj nie razi.
Wystarczy 10 min i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę. W wersji light możemy zastąpić majonez w całości jogurtem. Dla osób lubiących czosnek, dodajemy go również do sosu. Dobrym dodatkiem do chrupania w tej sałatce będą również orzechy włoskie lub nerkowce.
Przepis podejrzany gdzieś w internecie na zagranicznym blogu i lekko zmodyfikowany. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło połączenie: brokuł z jabłkiem. Nigdy bym nie wpadła na takie zestawienie. Sałatka bardzo przyjemnie chrupie.
Jakoś ciągnie mnie do spróbowania wersji z kaszą jaglaną lub kaszą gryczaną jako dodatek.
Bardzo polecam. Dzieciom również smakuje.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 plastry sera feta
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 średnie jabłko
- garść orzechów (opcjonalnie)
- połowa średniej czerwonej cebuli
sos
- 1/2 kubka jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku opcjonalnie
Instrukcje
- Brokuł kroimy na małe różyczki.
- dodajemy pokrojone w paseczki jabłko.
- Dodajemy żurawinę.
- Mieszamy z sosem
sos
- Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Chyba się skuszę… chociaż będę musiała przełamać strach przed takim połączeniem 🙂