Dzisiaj coś nietypowego, bo sałatka z buraków. Naszło mnie na pieczone buraki. Ten zapach unoszący się w domu w czasie pieczenia…No i ten smak. Bo pieczony burak jest słodki. W sumie do szczęścia takiemu buraczkowi wiele już nie potrzeba. Dorzuciłam mu do towarzystwa mozzarellę, orzechy włoskie, rukolę dla złamania słodyczy i pomidora. Całość nie wymagała już specjalnych zabiegów. Sól, pieprz i skropienie oliwą.
Mało pracy, jeśli nie liczymy czasu pieczenia buraków, ale możemy to wybaczyć, bo siedzą sobie w piekarniku bez naszego udziału.
Buraki przed pieczeniem myjemy i nakłuwamy. Taki buraczek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki, oczywiście w zależności od wielkości, około godziny. Ja wybieram do pieczenia raczej małe lub średnie egzemplarze. Po upieczeniu, taki burak jest jeszcze bardziej słodki.
Dlaczego warto jeść buraki? Przede wszystkim, doskonale smakują właśnie teraz. Świetnie również wpływają na trawienie, więc jeśli macie problemy z zaparciem, to warto buraczki włączyć do swojej diety. Ale uwaga, ten słodki smak… no właśnie, podobnie jak marchewka, buraki pieczone/gotowane mają sporo cukru, więc nie powinny być jedzone przez osoby z cukrzycą.
Dania z pieczonych buraków nie trzeba już specjalnie dosładzać. Przy tej sałatce myślałam o jakimś dressingu na bazie miodu. Wystarczyło jednak spróbowanie buraków i wiedziałam, że nie ma co tutaj dodatkowo mieszać miodu bo jest i tak słodko 😉
Porcja na 1 osobę
Składniki
- 2 garście rukoli
- 1 średni burak
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1/2 pomidora
- 5 połówek orzechów włoskich
- sól, pieprz,
- oliwa do skropienia całości
Instrukcje
- Buraka pieczemy, studzimy i obieramy.
- Kroimy w plastry.
- Mozzarelle również kroimy w plastry a pomidora w niewielkie cząstki.
- Orzechy siekamy.
- Na talerz wykładamy rukolę, na to plastry buraka i na nie mozzarellę.
- Przekładamy całość pomidorami.
- Solimy i pieprzymy.
- Skrapiamy oliwą.