Dania bezmięsne

Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym

28 lutego 2017

Wczoraj zapowiadaliśmy Dzień Naleśnika, dzisiaj wypadałoby go uczcić. Zapraszamy zatem na naleśniki z serem. Ale nie takie typowe, jakie zwykle pewnie jadacie. Nasze naleśniki wzbogaciłam o dodatek mascarpone, orzechy. Całość podana z sosem czekoladowym. Jak ostatki to ostatki i szalejmy;)

Jakie naleśniki lubicie najbardziej? My zdecydowanie te na słodko. Wybredni nie jesteśmy. Jako nadzienie sprawdzi się zarówno ser, dżem czy jabłka smażone. Naleśniki z serem białym, często bywają ciężkawe, dlatego narodził się pomysł, żeby tą ich ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone.

Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową.

Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce.

Ja osobiście, nie mam nic przeciwko takiemu obchodzeniu Dnia Naleśnika 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *