Wczoraj zapowiadaliśmy Dzień Naleśnika, dzisiaj wypadałoby go uczcić. Zapraszamy zatem na naleśniki z serem. Ale nie takie typowe, jakie zwykle pewnie jadacie. Nasze naleśniki wzbogaciłam o dodatek mascarpone, orzechy. Całość podana z sosem czekoladowym. Jak ostatki to ostatki i szalejmy;)
Jakie naleśniki lubicie najbardziej? My zdecydowanie te na słodko. Wybredni nie jesteśmy. Jako nadzienie sprawdzi się zarówno ser, dżem czy jabłka smażone. Naleśniki z serem białym, często bywają ciężkawe, dlatego narodził się pomysł, żeby tą ich ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone.
Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów włoskich i one znalazły się w składzie nadzienia. Do całości dodałam startą skórkę cytrynową.
Żeby było bardziej niecodziennie, zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam rozpuszczonej z niewielką ilością tłuszczu, czekolady gorzkiej. Jeśli lubicie, można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce.
Ja osobiście, nie mam nic przeciwko takiemu obchodzeniu Dnia Naleśnika 😉
Składniki
- Placki naleśnikowe np z Tego przepisu na naleśniki
Sos
- 75 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki masła
Nadzienie
- 250 g mascarpone
- 300 g sera półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 jajko
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Instrukcje
Sos
- Składniki sosu rozpuszczamy i mieszamy na gładką masę
Nadzienie:
- W miseczce kruszymy ser biały widelcem.
- Ubijamy ser mascarpone z cukrami.
- Dodajemy skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko.
- Wrzucamy orzechy.
- Chwilę mieszamy.
- Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy.
- Możemy podsmażyć na patelni.
- Podajemy z sosem czekoladowym.