Dzisiaj nieco lżej na blogu, a więc sałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika.
To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie.
Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat.
Ja wprost uwielbiam podprażone na suchej patelni różnego rodzaju nasiona dodawane do sałaty.
Mozzarelki użyte do sałaty jak i pomidory pochodzą ze straganu z greckimi specjałami i tych sklepowych nie ma co do nich przyrównywać.
W tej wersji jako dresing użyłam sosu miodowo-pomarańczowego, ale równie dobrze sprawdzi się każdy sos.
A o tym, że uwielbiamy rukolę za jej niesamowity smak, chyba już pisałam, więc nie będę się powtarzać 😉
Składniki
- 4 łyżki nasion (słonecznik, dynia, orzeszki pinii - co tam macie)
- pół główki sałaty lodowej
- 3 garście rukoli
- 5 połówek suszonych pomidorów
- 8-10 kulek mozzarelli
Sos
- 4 łyżki oliwy spod pomidorów
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki musztardy
- 5 łyżek soku z pomarańczy
Instrukcje
- Sałatę i rukolę myjemy.
- Sałatę drzemy na strzępki i z rukolą wrzucamy do miski.
- Dodajemy mozzarellę.
- Pomidory kroimy na paski i wrzucamy do sałatki.
- Na nagrzaną patelnię wrzucamy pestki i chwilę je prażymy.
- Dodajemy do sałatki.
Sos
- Składniki sosu mieszamy, pamiętając, aby oliwę dodać na samym końcu.
- Sałatę polewamy sosem.