Często po weekendzie czy wizycie gości zostają mi w lodówce różne resztki. Nie lubię marnować jedzenia, więc kombinuję, co z nimi zrobić. Dzisiaj będzie bigos z resztek. Pozostałości duszonego mięsa, przywiędłe papryki znajdą swój koniec w bigosie.
Możecie tutaj wrzucić też surową kapustę białą, pozostałości warzyw (marchewka, pietruszka, pieczarki czy papryka będą idealne) czy resztki wędlin. Na taki resztkowy bigos nadadzą się znakomicie.
Bigos to świetne danie, które jest sycące a do tego szybkie do odgrzania. Nada się jako dodatek do ziemniaków czy samodzielne danie.
Jedyne co musicie dokupić to kapustę kiszoną i na bigos poświęcić ok. 2 dni, aby cieszyć się aromatycznym i sycącym daniem z kapusty na ciepło.
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg mięsa duszonego
- 2 strąki papryki
- 1 cebula
- 3 szkl. wody
- garść suszonych grzybów
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Instrukcje
- Grzyby namaczamy na kilka godzin.
- Po tym czasie je odcedzamy i gotujemy do miękkości.
- Kapustę kiszoną jeśli mamy kwaśną przepłukujemy kilka razy wodą.
- Wrzucamy do garnka, podlewamy 3 szkl. wody i dusimy na małym ogniu.
- Po ok. 2h dodajemy pokrojone duszone mięso i cebulę pokrojoną w półplastry.
- Dusimy ok 1h.
- Wyłączamy.
- Kolejnego dnia paprykę myjemy, czyścimy i kroimy w niewielkie kawałki.
- Dodajemy do bigosu i dalej dusimy.
- Dodajemy grzybki.
- Dusimy aż poczujemy charakterystyczny zapach i bigos nabierze głębokiego smaku.
© 2024 MieszamWGarnku