Sałatki/Surówki

Pieczona brukselka z mozzarellą

20 listopada 2017

Tak sobie myślę, że niewiele osób lubi brukselkę. Jeśli zapytacie dzieci, o ich największe jedzeniowe przekleństwa, to wiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą.

Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą, w oliwie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Wiecie co jest świetnego w tym przepisie? Nie napracujecie się zbytnio, a w całym domu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak!

My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy surową do sałatek, robimy z niej kotlety itp. A mąż pieszczotliwie nazywa ją bruksą 😉

Czas pieczenia jest bardzo umowny. Zależy od wielkości brukselek i Waszych smakowych preferencji. Jeśli lubicie lekko twardawe warzywa, to czas może być krótszy. W przypadku dużych brukselek, nieco się on wydłuża.

A wy jak lubicie przyrządzać brukselkę? Tradycyjnie, czy raczej eksperymentujecie?

Pieczona brukselka z ziołami i mozzarellą

Kategoria: Sałatki/Surówki

Pieczona brukselka z ziołami i mozzarellą

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 125 g mozzarelli z bloku
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  • Brukselkę obieramy i kroimy na połówki
  • Mozzarellę ścieramy
  • Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy zioła, sól i pieprz
  • Do miski wrzucamy brukselkę, dodajemy oliwę z ziołami.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Całość przekładamy na blaszkę do lub naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy ok 30 min.
  • Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10-15 min, do miękkości warzyw
https://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczona-brukselka-z-mozzarella/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *