Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie.
Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole 😉
Oczywiście, skład surówki możecie modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Jeśli lubicie chrupiące surówki, to pasować będzie tutaj i ogórek kiszony i czerwona cebulka, seler naciowy czy też co tam wpadnie w Wasze ręce.
Sosik to połączenie oliwy, przypraw i musztardy z sokiem z cytryny. Jeśli nie chce Wam się robić tak rozbudowanej wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany czy sama oliwa z odrobiną soli i cukru.
Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu.
Składniki
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/2 antonówki lub innego, kwaskowego jabłka
- 2 gałązki natki
- 1 niewielka marchewka
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Instrukcje
- Składniki na sos wymieszać
- Składniki surówki umyć i pokroić.
- Wrzucić warzywa do miski, polać sosem, wymieszać.
- Posypać natką.