Co powiecie na bardzo prosty a zarazem pyszny placek z jagodami? Nawet jeśli twierdzicie, że nie macie umiejętności to dacie radę 😉
Ciasto jest idealne, do robienia np z dziećmi. Nie zagniatamy tutaj tradycyjnego ciasta, a robimy kruszonkę, która stanowi zarówno spód jak i górę ciasta. Składniki na kruszonkę wystarczy wymieszać palcami na drobne „farfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki to potrafią 😉
Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny w smaku ale i prosty i szybki w wykonaniu.
Do ciasta używam bardzo zimnego masła, które przed dodaniem do mąki kroję w kostkę. Potem kosteczki masła palcami ścieram z pozostałymi składnikami na tradycyjną kruszonkę.

Składniki
Ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 i 3/4 szkl. mąki
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 650 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
Instrukcje
Nadzienie
- Jagody przebieramy, myjemy i odsączamy na sicie.
- Dodajemy cukier i mąkę i dobrze mieszamy
Ciasto
- Składniki ciasta wrzucamy do miski i rozcieramy w palcach na okruszki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno wykładamy 2/3 kruszonki. Lekko dociskamy.
- Na ciasto dajemy jagody.
- Górę posypujemy pozostałym ciastem.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min do zrumienienia góry.