Ogórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji 😉
Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety, ich sklepowa wersja nie jest zbyt tania i mimo, że kupujemy spory słoik, po odlaniu zalewy pozostaje ledwo garść ogórków. Nie pozostało mi nic innego jak zrobić te ogórki samej. W dodatku wiemy co jemy i możemy kontrolować dodawaną ilość cukru.
Ogórki w zalewie musztardowej, co roku robią furorę na każdym rodzinnym spotkaniu czy w gronie przyjaciół.
Konsystencja zalewy a raczej jej jednorodność w dużej mierze zależy od użytej musztardy. Może się okazać, że pozostaną Wam w niej kawałki musztardy, wystarczy wtedy trzepaczką metalową je rozmieszać o ile przeszkadzają.
Koper możecie, ale nie musicie dodawać, ogórki wychodzą pyszne zarówno w wersji z koprem jak i bez. W kupnym wariancie tych ogórków, koper nie występuje.
Powiem szczerze, że jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 20-25 min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty.
Składniki
- 1l wody
- 1,5 szkl. cukru (ja dałam 1)
- 3 łyżki soli (polecam tą do ogórków)
- 1 szkl. octu 10%
- 6 sporych łyżek musztardy
- Do każdego słoika:
- kilka plasterków marchewki
- kilka ziarenek gorczycy, ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- koper (opcjonalnie)
Instrukcje
- Ogórki myjemy, układamy do słoików.
- Większe tniemy w ćwiartki lub plastry.
- Zalewę zagotowujemy.
- Do słoików dodajemy przyprawy.
- Zalewamy zalewą.
- Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min.
A co z koprem nie potrzeba a czosnek tylko do ozdoby na zdjęciu?
Czosnek tylko do ozdoby. Koper można dać, ale nie jest wymagany. Ogórki robiłam zarówno z koprem i bez niego, w obu wariantach są pyszne, za to ten fakt dodam do wpisu – dzięki 😉
A mozna dodac miodu zamiast cukru? Jesli tak to ile
Niestety nie robiłam nigdy z miodem, nie wiem jak się ogórki zachowają i jaką ilość dodać. Można zrobić testową partię a miodu dodać tyle, aby zalewa była dobra w smaku.
A czy zalewamy gorącą zalewą czy ostudzoną?
ja zalewam dość ciepłą. Nie bardzo gorącą, ale też nie chłodną.
Czy normalne jest to, że jak ogórki ustały się w słoikach to zaczęła oddzielać się musztarda. Wyglądają jakby sie zważyły.
Tak. To w dużej mierze zależy od musztardy. Ja używam słowacką i rzadko kiedy, udaje się uzyskać jednolitą zalewę, tylko musztarda zbija się w kuleczki. Spokojnie, ogórki wychodzą pyszne 😉
Super bo jak spróbowałam zalewy to wiedziałam że to będzie hit. To będzie pyszna zima