Keczup z pomidorów zna każdy, ale warto spróbować tego keczupu. Jest genialny! Wyrazisty w smaku, lekko ostrawy. Doskonały do kanapek, kiełbasek, grilla.
Tradycyjnie, konsystencja tego sosiku zależy od tego, jak mocno rozdrobnicie go w blenderze. U mnie widać troszkę skórkę cukinii, ale jeśli dłużej poblendujecie, to będzie ona niewidoczna.
W zasadzie przepis na keczup z cukinii krąży po internecie jeden, więc nie będę podawać jego źródła.
Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę.
W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos.
Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej.
Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki.
Składniki
- 1,5 kg cukinii
- 5-6 sztuk cebuli
- 2 czerwone papryki
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szkl cukru (ja dałam 1)
- 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 słodkiej papryki
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskiego
- 4 goździki
- od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania
- ok. 2 łyżki soli
Instrukcje
- Cukinię myjemy i trzemy na tarce
- Cebulę kroimy w półplasterki
- Paprykę czyścimy i kroimy w paski.
- Do garnka wkładamy cukinię, paprykę i cebulę i zasypujemy solą, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 4-6h lub całą noc.
- Garnek stawiamy na gazie i dusimy warzywa do miękkiej papki.
- Dodajemy przyprawy, ocet, koncentrat i cukier.
- Dusimy jeszcze 20-30 min.
- Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy