Przetwory

Gruszki korzenne z rodzynkami

27 września 2017
Jump to recipe

Dzisiaj przychodzę do Was z gruszkami. Przyznam się, że marynowane gruszki lubię, ale rzadko je robię. Nie wiem czemu. W moim domu rodzinnym w ogóle gruszek się nie robiło, a szkoda.  Może z tego powodu, że na babcinej działce nie było grusz? Nie wiem, fakt faktem, że marynowane gruszki są fajne, ale rzadko goszczą u nas.

Dzisiaj zapraszam na gruszki, ale nie w occie jak robione zwykle, a z nutką korzenną i dodatkiem rodzynek (mąż nie będzie zadowolony ;).

Już w czasie gotowania zalewy, pięknie pachnie w całej kuchni przyprawami. Jak ja lubię ten okres szykowania przetworów, z powodu tej feerii aromatów.

Uważajcie aby nie rozgotować w zalewie gruszek i aby wybierać do marynowania możliwie twarde odmiany.

A gruchy będą idealne do sałat, ciast, deserów, pieczeni i serów… Oj nie wiem czemu, ale po odkryciu fajnego sklepu z serami holenderskimi, po prostu deskę serów mogę jeść co kilka dni. A takie fikuśne dodatki do pysznych kostek serka to po prostu miód na podniebienie 😉

Przepis pochodzi z numeru specjalnego magazynu „Moje Gotowanie – Konfitury i spółka” z 2014, który z czystym sumieniem Wam polecam, jako źródło ciekawych przepisów i cennych inspiracji.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *