Sezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia).
Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy.
Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki z dżemem, to ten przepis z pewnością Was zachwyci. Dżem nie jest aż tak gęsty jak tradycyjny dżem, ale świetnie się trzyma chleba, nie spływa.
Ponieważ nie używamy cukru, warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiednich truskawek. Powinny być naprawdę słodkie. Jeśli nie uda Wam się kupić słodkich truskawek, można ratować się dodatkiem miodu (byle nie gryczany, bo jest dość mocny w smaku) lub dodaniem syropu z agawy.
Jeśli zamierzacie blendować dżem na gładką masę, to uprzedzam, że nasionka chia się nie zblendują w całości. Nam to nie przeszkadza, bo preferujemy dżemy z kawałkami owoców.
Ciężko powiedzieć ile łyżek nasion chia będą wymagać Wasze truskawki, bo dużo zależy od ilości wody, jaką zawierają. Jeśli dżem wyjdzie za rzadki, dodajcie więcej nasion.
Polecam spróbować wariantu z nasionami wanilii czy z innymi owocami (morele, maliny, jagody itp).
Dżem przechowujemy w lodówce.
Składniki
- 300 g słodkich truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki miodu/syropu z agawy (opcjonalnie)
Instrukcje
- Truskawki myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki.
- Truskawki gotujemy ok 10 min.
- Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie.
- Dodajemy ewentualne słodzidło.
- Dodajemy nasiona chia.
- Mieszamy.