Dania bezmięsne | Fit | Inne

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

10 czerwca 2016

chia pudding truskawkowy

Sezon na truskawki w pełni. U nas tym razem pudding. Idealny jako deser, przekąska czy kolacja. Pyszny pudding truskawkowo-rabarbarowy z szałwią hiszpańską (chia).

Uwielbiamy wszystko co zawiera nasionka chia. To nie tylko smaczny ale przede wszystkim zdrowy dodatek do naszej codziennej diety.

Co takiego niespotykanego jest w szałwii hiszpańskiej? To doskonałe źródło kwasów omega-3. Nasiona chia zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki. Do tego to skarbnica wapnia i żelaza. Chia ma ich więcej niż mleko czy szpinak. Zawiera również potas i całkiem sporo antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki.

Dodatkowo szałwia jest niezwykle wdzięcznym dodatkiem, nie wymaga właściwie żadnych umiejętności kulinarnych, bo jej używanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi.

Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru.

chia pudding

Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz.  Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie.

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia

Składniki

    Na masę rabarbarową
  • 3 łodygi rabarbaru malinowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. wody
    Na pudding
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść truskawek

Sposób przygotowania

    Rabarbar
  • Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki.
  • Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem ok 5-10 min.
    Pudding
  • Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
  • W razie potrzeby dosypujemy nasion chia.
  • Na spód miseczek/pucharków wykładamy masę rabarbarową.
  • Na nią wykładamy masę puddingową.
  • Na górę kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki.
  • Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałów.
  • Posypujemy nimi deser.
https://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/truskawkowy-pudding-chia/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *