Uwielbiamy domowe przetwory i nie piszę dlatego, że je robię i trzeba je lubić. Są po prostu pyszne, zdrowe i przede wszystkim wiemy, co jemy. Wystarczy będąc w sklepie przeczytać skład dżemu czy keczupu. Włos się jeży na głowie, gdy widzę, że w optymistycznym wariancie w keczupie jest 30% cukru a pomidorów na 100g keczupu użyto 150g. Wystarczy raz zrobić domowy keczup aby się przekonać, ile słoików a raczej słoiczków wyjdzie nam z 1 kg pomidorów. Niewiele 😉 Na szczęście pomidory są teraz tanie i możemy jeszcze kupić tańsze pomidory, drugiego sortu, z popękaną skórką czy lekko zgniecione, aby zyskać jeszcze lepszą cenę.
Wróćmy do naszego keczupu. To już trzeci przepis na ten sos pomidorowy. Domowy keczup obojętnie z którego przepisu, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Czuć w nim prawdziwe pomidory, a nie chemiczne dodatki.
Jeśli mamy dzieci w rodzinie, które uwielbiają keczup i jedzą go ze wszystkim (a znam takie co nawet mieloniaczki polewają keczupem), to domowy keczup to mus. Spróbujcie różnych przepisów i wybierzcie Wasz ulubiony.
Ja uwielbiam gęste keczupy, dlatego gotuję je dość długo, ale w większości przypadków wystarczy około godzina gotowania, aby uzyskać nie za rzadką konsystencję.
Ja w tym roku po raz pierwszy przymierzam się do keczupu z cukinii i jestem niezmiernie ciekawa efektu.
Składniki
- 3 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 4 cebule
- 2 łyżki soli
- po 1 łyżeczce papryki, imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
- Kroimy na drobniejsze części.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka.
- Czosnek obieramy i wyciskamy.
- Goździki tłuczemy w moździerzu.
- Dodajemy pozostałe przyprawy, cukier i ocet.
- Gotujemy ok 1 h.
- Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
- Dusimy jeszcze 30min - 1h, do ulubionej konsystencji.
- Blendujemy.
- Przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp 125 stopni przez 20 minut.
Super genialna receptura smak poprostu boski dziekuję ps jutro spróboje z pomidorków koktajlowych Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje. U nas to też hit. Daj znać jak wyszło z pomidorków koktajlowych, pewnie będzie słodszy.
Poprostu cudo. Ja już mam w słoiczkach. Zastanawiam się tylko jak z przetrzymywaniem. Jak dlugo można przetrzymywać.
Spokojnie przez rok, chociaż mam egzemplarze i dwuletnie, ale nie próbowane. Tak czy siak, my z połowę zjadamy zanim trafi do słoików 😉
Ja cebulę podsmażyłam żeby była słodsza. Ale wyszło cudo. Dziś próbuje zrobić Pindżur. Jak najwięcej takich przepisów. Cudownie jest w zimę poczuć smak lata w 100% naruralnie. Dziękuję
Super, ciesze się, że tak Ci smakuje 😉 Ja teraz szukam idealnego przepisu na jakąś sałatkę z ogórków do słoika 😉
To czekam na przepis z niecierpliwością