Przetwory | Sosy

Domowy keczup z papryką

3 sierpnia 2016
Jump to recipe

keczup

Uwielbiamy domowe przetwory i nie piszę dlatego, że je robię i trzeba je lubić. Są po prostu pyszne, zdrowe i przede wszystkim wiemy, co jemy. Wystarczy będąc w sklepie przeczytać skład dżemu czy keczupu. Włos się jeży na głowie, gdy widzę, że w optymistycznym wariancie w keczupie jest 30% cukru a pomidorów na 100g keczupu użyto 150g. Wystarczy raz zrobić domowy keczup aby się przekonać, ile słoików a raczej słoiczków wyjdzie nam z 1 kg pomidorów. Niewiele 😉 Na szczęście pomidory są teraz tanie i możemy jeszcze  kupić tańsze pomidory, drugiego sortu, z popękaną skórką czy lekko zgniecione, aby zyskać jeszcze lepszą cenę.

Wróćmy do naszego keczupu. To już trzeci przepis na ten sos pomidorowy. Domowy keczup obojętnie z którego przepisu, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Czuć w nim prawdziwe pomidory, a nie chemiczne dodatki.

Jeśli mamy dzieci w rodzinie, które uwielbiają keczup i jedzą go ze wszystkim (a znam takie co nawet  mieloniaczki polewają keczupem), to domowy keczup to mus. Spróbujcie różnych przepisów i wybierzcie Wasz ulubiony.

Ja uwielbiam gęste keczupy, dlatego gotuję je dość długo, ale w większości przypadków wystarczy około godzina gotowania, aby uzyskać nie za rzadką konsystencję.

Ja w tym roku po raz pierwszy przymierzam się do keczupu z cukinii i jestem niezmiernie ciekawa efektu.

 

 

Only registered users can comment.

  1. Super genialna receptura smak poprostu boski dziekuję ps jutro spróboje z pomidorków koktajlowych Pozdrawiam

    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. U nas to też hit. Daj znać jak wyszło z pomidorków koktajlowych, pewnie będzie słodszy.

  2. Poprostu cudo. Ja już mam w słoiczkach. Zastanawiam się tylko jak z przetrzymywaniem. Jak dlugo można przetrzymywać.

    1. Spokojnie przez rok, chociaż mam egzemplarze i dwuletnie, ale nie próbowane. Tak czy siak, my z połowę zjadamy zanim trafi do słoików 😉

      1. Ja cebulę podsmażyłam żeby była słodsza. Ale wyszło cudo. Dziś próbuje zrobić Pindżur. Jak najwięcej takich przepisów. Cudownie jest w zimę poczuć smak lata w 100% naruralnie. Dziękuję

        1. Super, ciesze się, że tak Ci smakuje 😉 Ja teraz szukam idealnego przepisu na jakąś sałatkę z ogórków do słoika 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *