Jeśli jesteście właśnie na diecie, a naszło Was na coś słodkiego, to koniecznie spróbujcie muffinek z tego przepisu. Możecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym.
Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem.
Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć się pysznym smakiem muffinek.
Istnieje naprawdę dużo sposobów, aby uczynić słodycze mniej kalorycznymi poprzez zmniejszenie ilości dodawanego tłuszczu czy cukru lub wprowadzając zamienniki części tych składników jak np rozgnieciony banan. Wszystko zależy od naszych przekonań i prób a na pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości.
Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto.
Składniki
Składniki mokre
- 1 szklanka mleka 2%
- 1/3 szklanki śmietany 12%
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
Składniki suche
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- Owoce
Instrukcje
- W jednej misce mieszamy składniki suche.
- W drugiej misce mieszamy składniki mokre.
- Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników.
- Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
- Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka)
- Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach.
Uwielbiam muffiny – szybkie i pyszne:)