To jedno z moich ulubionych śniadań. Szybkie i sycące na długo. Robi się go bardzo szybko, dlatego często gości na naszym stole. Koktajl idealnie sprawdzi się w upalne poranki, kiedy dość mamy kanapek, czy spieszy się nam do pracy. Może ze względu na swoją konsystencję nie jest on bardzo koktajlem, bo trzeba go wyjadać łyżeczką, ale jeśli preferujecie bardziej rzadkie śniadania, dodajcie więcej mleka.
Lista składników może być dowolnie modyfikowana w zależności od naszych upodobań. Jeśli lubisz bardziej słodkie smaki, możesz użyć dodatkowo miodu lub dorzucić 2 daktyle. Pozostałe owoce sezonowe (truskawki, jagody, maliny) też się nie obrażą, jeśli je dołożymy. Jeśli się odchudzasz, możesz zmniejszyć ilość awokado i owoców dodając np połowę ogórka.
Składniki
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 5 łyżek serka wiejskiego
- garść liści szpinaku
- banan
- średnie jabłko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
- kiwi
- 3 łyżki otrębów owsianych
Instrukcje
- Składniki wrzucamy do miski lub kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gęstość koktajlu można regulować dolewając więcej mleka. Ze składników podanych tutaj, wychodzi bardzo gęsty, do jedzenia łyżką.