Nie napiszę, że pieczona dynia smakuje jak frytki, bo tak nie smakuje:) Ale jest równie dobra! Jeśli jesteś na diecie, to idealne rozwiązanie na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu.
Do pieczenia idealna jest okrąglutka i mała dynia odmiany hokkaido. Przystawka, przekąska czy jak to nazwiemy jest prosta w wykonaniu i zadowoli każdego.
Możemy pałaszować ją samą z jakimś pysznym sosikiem, albo w towarzystwie innych warzyw. Zawsze jednak będzie przepysznie.
Kolejnym plusem dania jest fakt, że dużo się tutaj nie napracujemy. Jeśli użyjecie dyni hokkaido, to nie musicie bawić się w obieranie dynii, ponieważ skórka pięknie nam mięknie w czasie pieczenia.
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- oliwa
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Instrukcje
- Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry lub w kawałki przypominające frytki.
- Dynię rozkłądamy na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą
- Dynię posypujemy ziołami, czosnkiem, solimy i pieprzymy.
- PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach
© 2024 MieszamWGarnku