Lemoniada to ostatnio nasz ulubiony napój na upały. Dobrze zrobiona lemoniada, doskonale chłodzi. W dodatku w domu możecie zrobić ją naprawdę tanio i dopasować do swoich preferencji smakowych.
Jeśli unikacie cukru, napój możecie dosłodzić miodem. Biały cukier możecie równie dobrze zastąpić brązowym. Jeśli lubicie mocniejszy i bardziej wyrazisty smak cytryn w lemoniadzie, możecie dodać pół limonki, która świetnie wydobywa cytrynową nutkę.
Jeśli macie ochotę poszaleć ze smakiem, dodajcie miętę czy kardamon.
Nie kupujcie gazowanych napojów o smaku cytrynowym, pełnym cukru i chemii. Wasze dzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu.
Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa.
Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was 🙂
Uwagi
Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki.
Składniki
- 1 l wody
- 3 łyżki cukru/cukru brązowego
- gałązka mięty
- pół limonki
- 2 cytryny
Instrukcje
- Cytryny myjemy i kroimy w plastry.
- Do naczynia wrzucamy mięte i cytryny i połowę cukru i wszystko razem ugniatamy, aby cytryny puściły sok.
- Dolewamy wodę, dodajemy pozostałą część cukru.
- Mieszamy.
- Podajemy z lodem