Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Kiedy mam przesyt wędlin, czy serów sprawdzają się idealnie. Pasta z ryby wędzonej to klasyk, który bardzo lubię i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Oczywiście pamiętajmy o źródle pochodzenia naszej rybki. Tutaj pasta wykonana z Pstrąga Ojcowskiego. Ryba o chudym mięsie, dlatego tutaj więcej dodaję oleju. Jeśli użyjemy tłustszej ryby jak makrela, to dodajemy mniej oleju, bo mięsko samo ładnie się połączy.
Uwagi
Olej dodajemy po troszeczku, jego ilość zależy od tłustości ryby jakiej użyjemy.
Składniki
- 1 średniej wielkości ryba wędzona (makrela, pstrąg, dorsz)
- 1 ugotowane jajko
- 1 średnia cebulka
- 1/4 szkl. oleju
- 1 spory ogórek kiszony
- szczypiorek, natka
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Rybę obieramy ze skóry i ości.
- Jajko, cebulkę, ogórek kroimy w kostkę.
- Zieleninę siekamy.
- Wrzucamy wszystko do miseczki.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy olej i mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku