Do chleba

Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu – dietetyczna pasta

12 czerwca 2017

Przyszła leniwa niedziela i jak się okazało, w lodówce do przygotowania śniadania, niewiele było rzeczy. Zapaliła mi się w głowie żarówka, zupełnie jak u Pomysłowego Dobromira. Zrobię pastę jajeczną! Mąż będzie zadowolony. Wszystko fajnie, tylko w lodówce mieszkały jeszcze rzodkiewki, za to majonezu, nie uraczysz. Tak, mogłam kręcić w niedzielę o 5 rano majonez…tylko robiłam bułki i dziesięć innych rzeczy. A majonez to mikser. A mikser to hałas. A hałas u pana męża o 5 rano w niedzielę = morderstwo rytualne na żonie.

Pasta być musiała, musiała dodatkowo zawierać owe nieszczęsne rzodkiewki. Pozostawała jeszcze kwestia majonezu. Mogłam poczekać do 7 i niby iść do pobliskiego sklepiku osiedlowego, ale mi nie wypada 😉 Pogrzebałam w lodówce głębiej i wyłowiłam serek wiejski i musztardę. Musi nam wystarczyć.

Pasta jajeczna nie jest trudna do zrobienia, ale łatwo ją spartolić, jeśli dobrze jej nie doprawimy. Jeśli chcecie aby rzodkiewki były dobrze wyczuwalne, to krojcie je ręcznie w słupki. Jeśli zetrzecie je na tarce, smak rzodkiewek będzie bardziej wtopiony i subtelny.

Pozostawało zakasać rękawy i po ugotowaniu jajek zabrać się za ich ścieranie i krojenie rzodkiewek. I czekać na recenzję męża, który jest wielkim miłośnikiem pasty jajecznej i w byle postaci jej nie tknie. U niego duet jajko+majonez, to duet idealny, więc ja dzisiaj występuję w roli złej żony, która nie doda majonezu 😉 Mam nadzieję, że buły żytnie, które właśnie rosną obok mnie, zrekompensują mężowi ten brak 😉 A może sama pasta się wybroni?

Z ostatniej chwili, pasta jajeczna wybroniła się doskonale. Mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma w niej majonezu. Była doskonale kremowa i wilgotna.  Polecam naprawdę, jeśli musicie ciąć kalorie a nie chcecie tracić na smaku 😉

Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu

Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 sporych rzodkiewek
  • szczypiorek, natka
  • sól, pieprz
    Sos
  • 1/2 małego serka wiejskiego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Jajka obieramy i ścieramy na tarce.
  • Rzodkiewki myjemy i siekamy lub ścieramy na tarce.
  • Szczypiorek i natkę siekamy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
    Sos
  • Składniki sosu blendujemy na gładką masę.
  • Sos musi być dobrze doprawiony.
  • Mieszamy sos z jajkami.
https://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-jajeczna-rzodkiewkami-bez-majonezu/

Jeśli szukasz przepisu na dietetyczną pastę jajeczną bez majonezu, sprawdź również ten przepis.

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *