Przepis na sernik z brzoskwiniami przyniosła pewnego razu moja mama z pracy. Nie wiem ile lat on gości w naszym domu, ale z pewnością mama robiła go jeszcze wtedy, jak byłam w podstawówce. Nie musie go robić z brzoskwiniami – to chyba relikt epoki, bo wtedy owoce z puszek jadło się chętnie i pod każdą postacią (ananasy z bitą śmietaną;p).
Sernik jest bardzo serowy, taki jak lubimy, a do tego chyba nie może się nie udać. Jeden z najlepszych serników, jakie jadłam.
Nie opada, co jest jego dużym plusem. Szybko znika w głodnych brzuszkach i można go jeść i jeść i jeść.
Ja uwielbiam pieczenie ciasta w domu, gdy w całym mieszkaniu unosi się niesamowity aromat ciasta. Trudno nam często się powstrzymać i nie kroić jeszcze ciepłego ciasta, szczególnie jak to jest szarlotka lub sernik. Mi, zapach sernika kojarzy się z kawiarnią czy cukiernią.
Sernik to specyficzne ciasto. Z jednej strony proste do zrobienia, z drugiej niekoniecznie. Pamiętajcie, żeby zawsze wszystkie składniki jakich używacie do ciasta, miały temperaturę pokojową.
Jeśli lubicie serniki z bezą czy też owocami, to ten na pewno przypadnie Wam do gustu, szczególnie, że nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych. Dzieciaki ale i dorośli go kochają 😉
Składniki
Ciasto
- 5 żółtek
- 1 kostka masła
- 3 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki drobnego cukru
Masa serowa
- 750 g sera tłustego,
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1 puszka odsączonych z zalewy brzoskwiń
Beza
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- 5 białek
Instrukcje
Ciasto
- Z mąki, żółtek, posiekanego masła, cukru i proszku zagnieść ciasto.
- Wstawić do lodówki na godzinę.
Masa serowa
- Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy jajko i miksujemy.
- Dodajemy przekręcony w maszynce dwukrotnie ser.
- Miksujemy. Dodajemy budyń. Mieszamy.
- Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Odkrawamy 2/3 ciasta. Wałkujemy na kształt blachy.
- Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia.
- Na upieczone ciasto wykładamy masę serową.
- Brzoskwinie kroimy i wykładamy na ser.
- Białka ubijamy z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
- wykładamy na masę serową.
- Na górę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
- Pieczemy jeszcze ok 1 h.
uwielbiam taki sernik, jest ulubieńcem w moim domu 🙂
Sernik to najlepsze ciasto na świecie 🙂
Może nie naj… ale top 5 bym dała 😉