Ten gotowany sernik, bez pieczenia, to można powiedzieć, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, wilgotny, nie ma przy nim dużo pracy a co ważne, zawsze się udaje.
Sernik nie wymaga pieczenia, nie ma problemów z jego opadaniem. Jeśli więc boicie się tego aspektu, a chcecie cieszyć się pysznym sernikiem czy to na Święta, czy zupełnie bez okazji, to gorąco polecam ten przepis.
Bardzo fajnym pomysłem jest podział masy na dwie części i dodanie do jednej kakao. Oczywiście, możecie podzielić masę również na 3 części i układać biała-kakakowa-biała. Albo do jednej z nich dodać kawy i zacząć od kakaowej, w drugiej kolejności dajemy warstwę kawową i wykańczamy warstwą białą.
Ja uwielbiam na górze galaretkę pomarańczową, ale możecie dać dowolną. Tak samo do galaretki dodajcie swoje ulubione owoce – banany, winogrona czy truskawki. Możecie do masy serowej dodać bakalie zarówno rodzynki jak i orzechy, które miło urozmaicą smak sera. Ważne jest aby dodać do masy serowej jakiś wyraźny aromat. Polecam cytrynowy, pomarańczowy albo migdałowy.
Możecie ciasto zrobić z herbatnikami lub bez. Możecie użyć tradycyjnych, czekoladowych lub pełnoziarnistych. Pełna dowolność 😉
Jakkolwiek postąpicie, ciasto na pewno Wam się uda i będzie smakować Waszym gościom.
Uwagi
Jeśli chcemy jeść sernik tego samego dnia, przed ułożeniem herbatników w tortownicy, namaczamy je w mleku.
Składniki
- 2 l pełnotłustego mleka
- 5 jajek
- 0,5 l śmietany 18%
- 1 kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru (ja dałam 2/3)
- 2 paczki herbatników
- 3 łyżki kakao
- aromat migdałowy, cytrynowy lub pomarańczowy
- 2 galaretki pomarańczowe
- owoce do galaretki
- bakalie (opcjonalnie)
Instrukcje
- W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną.
- Mleko zagotowujemy w dużym garnku.
- Jak prawie zacznie nam się podnosić wlewamy jajka ze śmietaną.
- Gotujemy 10-15 min, do wytrącenia się serka.
- Masę przecedzamy przez gęste sitko, ewentualnie wykładamy sito gazą lub lnianą ściereczką.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.
- Dodajemy stopniowo masę serową.
- dodajemy aromat.
- Jeśli chcemy, dodajemy bakalie.
- Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
- Tortownicę wykładamy folią aluminiową.
- Na spodzie układamy herbatniki.
- Wykładamy ciemną masę.
- Układamy warstwę herbatników.
- Wykładamy jasną masę.
- Na górze układamy owoce.
- Galaretki rozrabiamy w 0,8 l wody.
- Jak galaretka zacznie się ścinać, wykładamy ją na ciasto.
- Zostawiamy w lodówce na 3-4 h najlepiej na całą noc.