Macie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota 😉 Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową.
Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia 😉 Ale ma być najszybciej i najprościej jak to tylko możliwe.
I wiecie co, takie ciacho wychodzi naprawdę dobre. Nie musicie martwić się czy masa jest zbyt wilgotna, czy ciasto Wam wyrośnie. Wyrośnie, bo jest kupne 😉 Jedyne na czym musicie się skupić przy wykonaniu ciasta, to pilnowanie czasu pieczenia a wcześniej nacinanie gałązek choinki i ich skręcanie. Jeśli chcecie mieć sporawych rozmiarów ciasto lub dwa mniejsze (masy z puszki starczy Wam minimum na dwie sztuki), kupcie dwa opakowania ciasta francuskiego. Możecie też przygotować jedno ciasto z jednego opakowania ciasta francuskiego – wtedy wystarczy odkrojone boki odwrócić i połączyć razem i mamy górę naszej choinki.
Ciastu podoła każdy laik kulinarny.
To co ważne, to gotowa do pieczenia konstrukcja jest dość mało stabilna i ciężka do przeniesienia na blachę do piekarnika lub na papier do pieczenia. Z tego względu układamy spodnią warstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy.
A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej.
Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych 😉
Składniki
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 1 puszka masy makowej
- 1 jajko do smarowania
Instrukcje
- Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę.
- przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia.
- Wycinamy kształt choinki.
- Nakładamy masę makową na ciasto.
- Kładziemy drugi płat ciasta na mak.
- Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem.
- Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki.
- Wykręcamy nacięte gałązki.
- Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na górze.
- Całość smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
prosty a cieszy oko 🙂
Prosty i dość szybki, ale za to jaki pyszny!