Dania z ryżem | Inne

Hiszpański deser – ryż na mleku – Arroz con leche

4 marca 2016
Jump to recipe

ryznamleku

Ryż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą go z cynamonem, ale mi bardziej smakuje sam 😉

Taki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i to świetna okazja, na spróbowanie hiszpańskiej kuchni. Dzieci go uwielbiają – sprawdzone 😉

Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja. Równie ważne co mleko jest ryż. Do Arroz con leche używa się kleistych odmian ryżu a więc Arborio (ja właśnie go użyłam) lub Bomba.

Ważnym aspektem jest konsystencja deseru. Ja lubię kleistą, ale lekko lejącą. Po przełożeniu deseru do miseczek i tak konsystencja nieco nam zgęstnieje. Jeśli lubimy dość luźną konsystencję, pamiętajmy o dolaniu pod koniec gotowania odrobiny mleka.

Taki ryż możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze schłodzony deser z ryżu w gorący dzień jest jak pyszne lody… spróbujcie w obu wersjach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *