Ryż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą go z cynamonem, ale mi bardziej smakuje sam 😉
Taki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i to świetna okazja, na spróbowanie hiszpańskiej kuchni. Dzieci go uwielbiają – sprawdzone 😉
Ważne przy wykonaniu tego deseru jest mleko – im bardziej tłuste mleko, tym bardziej kremowa konsystencja. Równie ważne co mleko jest ryż. Do Arroz con leche używa się kleistych odmian ryżu a więc Arborio (ja właśnie go użyłam) lub Bomba.
Ważnym aspektem jest konsystencja deseru. Ja lubię kleistą, ale lekko lejącą. Po przełożeniu deseru do miseczek i tak konsystencja nieco nam zgęstnieje. Jeśli lubimy dość luźną konsystencję, pamiętajmy o dolaniu pod koniec gotowania odrobiny mleka.
Taki ryż możemy jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze schłodzony deser z ryżu w gorący dzień jest jak pyszne lody… spróbujcie w obu wersjach.
Składniki
- 100 g ryżu Arborio/Bomba
- 500 ml mleka
- Skórka otarta z połowy cytryny
- laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka masła
Instrukcje
- Ryż przepłukujemy.
- Mleko zagotowujemy z przyprawami i cukrem.
- Z wanilii wydłubujemy pestki i wrzucamy całą laskę wanilii i pestki do mleka.
- dodajemy do mleka skórkę z cytryny i masło.
- Dodajemy ryż.
- Gotujemy na wolnym ogniu ok 45 -60 min.
- Ryż często mieszamy, szczególnie pod koniec gotowania. Lubi się przypalać.
- Jeśli ryż będzie twardawy pod koniec gotowania, a mleko już wyparuje, dolewamy mleka.
- Pilnujemy konsystencji deseru. Ma być kremowa, a nie suchy ryż.
- Ryż przekładamy do miseczek.
- Dekorujemy startym cynamonem.