Budyń i kisiel to moje słodkie smaki dzieciństwa. Niestety, wtedy robione wyłącznie z torebki przez mamę.
Jednak mało osób wie, że sami możemy przygotować sobie pyszny, zdrowy i pełen owoców kisiel. Jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej czasu niż przygotowanie kisielu kupnego, a różnica w smaku jest przeogromna.
Mój mąż, znawca jakby nie było kiśli/kisieli, powiedział, że to najlepszy kisiel jaki jadł w życiu. Czy trzeba lepszej rekomendacji?
Uwagi
W sezonie używam malin, jagód, wiśni czy truskawek. Poza sezonem pozostają mi często owoce z nalewek czy pulpa z soków i wtedy owoce w takiej postaci dodaję do kisielu.
Składniki
- 2 szkl. wody
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szkl. soku owocowego (jesli jest słodki, pomijamy dodatkowy cukier)
- owoce sezonowe (maliny, porzeczki, ew. tarte jabłko)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Instrukcje
- 400 ml wody zagotowujemy z sokiem, cukrem i owocami.
- w 100 ml wody wymieszać mąkę.
- Poczekać aż woda się zagotuje i dodać do wody i owoców mąkę.
- Dobrze rozmieszać i rozłożyć do miseczek czy rozlać do kubków.
© 2024 MieszamWGarnku