Przyznam szczerze, że chodziło coś owsianego za mną od dłuższego czasu. Nie pozostawało więc nic innego, jak zakasać rękawy i coś zrobić.
Batoniki są przepyszne, bardzo energetyczne, zapomnijcie o tych kupnych. Możecie również z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia.
Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę jak i daktyle.
Bardzo polecam jako przekąska, drugie śniadanie czy np przegryzka na wyprawie w góry.
Jeśli wolicie ciasteczka, to z masy uformujcie łyżką ciastka. Z podanej ilości wychodzi 8 batoników.
Składniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego)
- 5 daktyli suszonych
- garstka żurawiny
Instrukcje
- Banana i jabłko blendujemy.
- Dodajemy płatki, masło orzechowe i olej kokosowy
- Daktyle siekamy, dodajemy żurawinę.
- Całość mieszamy na jednolitą masę.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
- Rozsmarowywujemy masę na grubość ok 0,5-0,7 cm.
- Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min.
- Kroimy na batoniki.
© 2024 MieszamWGarnku
Idealne na przekąskę do szkoły. Na pewno wypróbuję. Zapraszam do siebie.