Jesteś na diecie, ale naszła Cię ochota na coś słodkiego? Nawet osoby bardzo ściśle trzymające się diety, czasem nachodzi ochota na lekkie odstępstwo i schrupanie czegoś słodkiego czy to do kawy czy to na spotkaniu z przyjaciółmi.
Dzisiaj ciastka owsiane bez cukru…bez tłuszczu…i mąki! Wszystkie składniki sklejone dzięki jajku i jogurtowi! Takie ciastka możecie wcinać do kawy bez większych wyrzutów (no dobrze, w ograniczonej ilości, też mają kalorie;). Są w nich moje ulubione płatki owsiane, więc wiedziałam, że muszą być pyszne.
Przepis zaczerpnięty stąd, z moimi modyfikacjami. Swoją drogą, fajny blog z dietetycznymi przepisami.
Ciasteczka nie są bardzo słodkie. Więc jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki można dodać dowolnego słodziku lub miodu. Ja nie trzymam się ściśle przepisu, dlatego i dla urozmaicenia smaku i nieco dla słodkości, dodaję czasem łyżkę domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie ujęłam jej w przepisie). Ogólnie w mojej wersji więcej jest rozmaitych nasionek czy dodatków jak daktyle czy orzechy, bo lubię jak coś chrupie mi między zębami.
Składniki
- Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
- 1 jajko + białko
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 4 daktyle
- 3 łyżki dowolnych orzechów
- 5 łyżek żurawiny
- 2 łyżki sezamu
Instrukcje
- Bakalie rozdrabniamy.
- Mieszamy wszystkie składniki, w razie potrzeby dodajemy jogurtu naturalnego.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na papierze do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka.
- Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.
Wspaniałe ciasteczka:)
ciasteczka owsiane bardzo lubię, takiej wersji z jogurtem nie próbowałam, jeszcze:)