Dodatki do dań głównych

Topinambur pieczony

15 lutego 2016

topinambur

Topinambur to zapomniane już warzywo, jednak bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzisiaj topinambur pieczony, podobnie zrobiony do pieczonych ziemniaczków. I właśnie ziemniaki topinambur doskonale jest w stanie zastąpić.

Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie. W środku mięciutki, na zewnątrz chrupiący. Naprawdę doskonały w smaku. Jeśli wahacie się, to przeczytajcie o jego właściwościach.

Topinambur to tak naprawdę słonecznik bulwiasty, znany w Europie od XVII w.  Jego inne nazwy to karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Jest to bogate źródło inuliny, przekształcającej się w cukier prosty, dobrze dobry dla diabetyków. Inulina pomaga w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. To również bogate źródło żelaza czy potasu. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu, jest więc polecany osobom na diecie.

W Polce spotyka się dwie odmiany topinamburu Albik – podobny nieco do chrzanu o wydłużonych , jasnych bulwach oraz Rubik – ta odmiana ma lekko fioletowy odcień i nieregularne, owalne bulwy ( z tej odmiany korzystałam w tym przepisie).

Ten przepis jest świetny, jeśli nie macie zaufania co może Was spotkać z tym warzywem. Nie wymaga dużo pracy a topinambur nawet wielokrotnie odgrzewany smakuje doskonale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *