Dodatki do dań głównych

Topinambur pieczony

15 lutego 2016
Jump to recipe

topinambur

Topinambur to zapomniane już warzywo, jednak bardzo cenne dla naszego zdrowia. Dzisiaj topinambur pieczony, podobnie zrobiony do pieczonych ziemniaczków. I właśnie ziemniaki topinambur doskonale jest w stanie zastąpić.

Sprawdzi się jako dodatek do mięs, ale również jako samodzielne danie. W środku mięciutki, na zewnątrz chrupiący. Naprawdę doskonały w smaku. Jeśli wahacie się, to przeczytajcie o jego właściwościach.

Topinambur to tak naprawdę słonecznik bulwiasty, znany w Europie od XVII w.  Jego inne nazwy to karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Jest to bogate źródło inuliny, przekształcającej się w cukier prosty, dobrze dobry dla diabetyków. Inulina pomaga w utrzymaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit. To również bogate źródło żelaza czy potasu. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu, jest więc polecany osobom na diecie.

W Polce spotyka się dwie odmiany topinamburu Albik – podobny nieco do chrzanu o wydłużonych , jasnych bulwach oraz Rubik – ta odmiana ma lekko fioletowy odcień i nieregularne, owalne bulwy ( z tej odmiany korzystałam w tym przepisie).

Ten przepis jest świetny, jeśli nie macie zaufania co może Was spotkać z tym warzywem. Nie wymaga dużo pracy a topinambur nawet wielokrotnie odgrzewany smakuje doskonale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.