Jeśli zastanawiacie się, co dobrego możecie przygotować na Walentynki, to polecam te ciasteczka. Ciasteczka w kształcie serc, zrobione z ciasta z dodatkiem sera białego. Nadzienie to ser biały oraz owoce – takie, jakie macie akurat pod ręką.
Nie wiem czy piekliście kiedyś ciastka serowe z jabłkiem. To ciasto jest podobne, ale nie aż tak mięciutkie. Ciastka w zależności od Waszych upodobań można posypać cukrem pudrem lub nie. Można w górnym serduszku wyciąć mniejsze serduszko, przez które będzie widoczna zawartość ciastek.
Przyznam, że smak całkiem fajnie zaskakuje. Z jednej strony w środku mamy nadzienie z sera białego, z drugiej strony dochodzą słodkie owoce, u mnie truskawki i borówki amerykańskie. Aby nie zrobiła się ciapka w środku ciach, owoce zagęściłam mąką ziemniaczaną. W zależności od wilgotności sera, aby ciasto dobrze się zagniatało, może zajść konieczność dodania dodatkowych łyżek śmietany.
Ciasto samo w sobie urośnie, więc starajmy się boki dość dobrze dociskać widelcem. Miałam nadzieję, że ślady widelca stworzą fajny dekor na brzegach, ale niestety są zbyt mało widoczne 😉
Ciacha same w sobie nie są zbyt słodkie, co jak dla mnie jest ich plusem i to właśnie posypując lub nie z wierzchu cukrem pudrem, możemy dodać im słodyczy. Ja się sama przekonałam, że nie każdy lubi słodkie wypieki i staram się tak kombinować z przepisami, żeby Ci co nie lubią słodko i Ci co lubią, byli zadowoleni 😉
Ja, a raczej my, nie obchodzimy Walentynek, więc w zasadzie nie szykuję kulinarnie nic specjalnego na tą okazję. My Walentynki mamy cały rok, więc jeden sztucznie ustanowiony dzień, nie robi nam różnicy. I Was zachęcam właśnie do takiego podejścia – celebrowania każdego dnia z drugą osobą 🙂 Jeśli jednak, zależy Ci na tym dniu i szukasz przepisu specjalnie na tą okoliczność, to czemu nie upiec tych ciastek?;)
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 300 g półtłustego sera białego
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 jajko do smarowania
- ok 200 g owoców
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcje
- Ser rozcieramy z masłem i żółtkami.
- Z masy odkładamy 5-7 łyżek na nadzienie.
- Mąkę, ser, białka, cukry, sól, śmietanę zagniatamy w elastyczne ciasto.
- Ciasto odkładamy do lodówki.
- Owoce wrzucamy do rondelka, podlewamy połową wody i cukrem.
- Jak masa zacznie wrzeć, dodajemy mąkę rozmieszaną z drugą częścią wody.
- Chwilę jeszcze gotujemy.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka.
- Na środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową.
- Przykrywamy drugim serduszkiem.
- Boki ciastka dociskamy widelcem.
- Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia.