Ciasta z kremem | Ciastka

Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

24 sierpnia 2018

Dzisiaj przepis na pyszne kruche babeczki. U mnie w wersji z kremem budyniowym, malinami i borówkami. Pewnie przepisów na kruche babeczki znajdziecie w sieci setki, ale ten dla mnie jest wyjątkowy. Pochodzi z mojego zeszytu z przepisami, jaki prowadziłam jeszcze jako dziecko, gdzieś w 1-3 klasie podstawówki. Zeszyt jest gładki, a to dopiero początki pisania były, są  w nim mega kulfony. Jak cenne skarby skrywał, mogą świadczyć dziesiątki plam na jego stronach.

Postaram się go przechować i przekazać kiedyś Zosi. Mam nadzieję, że może ona złapie bakcyla kulinarnego i sama zacznie kiedyś prowadzić takie zeszyt.

U nas w domu rzadko robiło się kruche babeczki. A już babeczki ozdabiane kremem prawie nigdy? Chyba dobrze pamiętam. Prędzej w środku babeczki zamykałyśmy z mamą czy to prażone jabłka czy to właśnie budyń.

Ale wróćmy do ciasta. Samo ciasto jest baarrrdzo kruche. Bardzo delikatne i pyszne i jeśli tylko jesteście miłośnikami kruchych ciast, koniecznie przetestujcie przepis.

W oryginalnym przepisie jest 250 g smalcu lub Palmy. Dla młodych czytelników, Palma to bardzo popularna w latach 80 margaryna 😉 Ja zmieniłam proporcje i dałam 100 g smalcu i 150 g masła i dodałam 2 łyżki śmietany.

Z ciasta możecie z powodzeniem zrobić zarówno słodkie jak i wytrawne babeczki, pomijając w składzie cukier.

Całość możecie posypać cukrem, tartą czekoladą lub tak naprawdę niczym;) Ja zrobiłam krem budyniowy – tzn, popełniłam grzech i użyłam gotowego budyniu i potem zmiksowałam go z 100 g masła. Ale równie dobrze sprawdzi się sam budyń, bez dodatku tłuszczu. I owoce, u nas w lato muszą być maliny, więc musiały i na babeczkach zawitać. Ale takie babeczki np z karmelizowanymi śliwkami czy naprawdę dowolnymi owocami, również spełnią wasze oczekiwania 😉

Do roboty zatem!

Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Składniki

    Ciasto
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g smalcu lub palmy (dałam 100 g smalcu i 150 g twardego masła)
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
    Krem
  • 1 budyń na 1/2 l mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Ze składników szybko zagnieść elastyczne ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie wylepiać ciastem natłuszczone foremki.
  • Piec do zrumienienia w 180 stopniach.
    Krem
  • Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przykryć folią do ostudzenia.
  • Ubić 100g masła, dodając po łyżce budyń.
  • Na wystudzone babeczki nakładać krem, ozdabiać owocami.
  • Można serwować same, posypane cukrem pudrem lub tartą czekoladą
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/bardzo-kruche-babeczki-z-kremem-budyniowym-i-owocami/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *