Dzisiaj przepis na pyszne kruche babeczki. U mnie w wersji z kremem budyniowym, malinami i borówkami. Pewnie przepisów na kruche babeczki znajdziecie w sieci setki, ale ten dla mnie jest wyjątkowy. Pochodzi z mojego zeszytu z przepisami, jaki prowadziłam jeszcze jako dziecko, gdzieś w 1-3 klasie podstawówki. Zeszyt jest gładki, a to dopiero początki pisania były, są w nim mega kulfony. Jak cenne skarby skrywał, mogą świadczyć dziesiątki plam na jego stronach.
Postaram się go przechować i przekazać kiedyś Zosi. Mam nadzieję, że może ona złapie bakcyla kulinarnego i sama zacznie kiedyś prowadzić takie zeszyt.
U nas w domu rzadko robiło się kruche babeczki. A już babeczki ozdabiane kremem prawie nigdy? Chyba dobrze pamiętam. Prędzej w środku babeczki zamykałyśmy z mamą czy to prażone jabłka czy to właśnie budyń.
Ale wróćmy do ciasta. Samo ciasto jest baarrrdzo kruche. Bardzo delikatne i pyszne i jeśli tylko jesteście miłośnikami kruchych ciast, koniecznie przetestujcie przepis.
W oryginalnym przepisie jest 250 g smalcu lub Palmy. Dla młodych czytelników, Palma to bardzo popularna w latach 80 margaryna 😉 Ja zmieniłam proporcje i dałam 100 g smalcu i 150 g masła i dodałam 2 łyżki śmietany.
Z ciasta możecie z powodzeniem zrobić zarówno słodkie jak i wytrawne babeczki, pomijając w składzie cukier.
Całość możecie posypać cukrem, tartą czekoladą lub tak naprawdę niczym;) Ja zrobiłam krem budyniowy – tzn, popełniłam grzech i użyłam gotowego budyniu i potem zmiksowałam go z 100 g masła. Ale równie dobrze sprawdzi się sam budyń, bez dodatku tłuszczu. I owoce, u nas w lato muszą być maliny, więc musiały i na babeczkach zawitać. Ale takie babeczki np z karmelizowanymi śliwkami czy naprawdę dowolnymi owocami, również spełnią wasze oczekiwania 😉
Do roboty zatem!

Składniki
Ciasto
- 370 g mąki pszennej
- 250 g smalcu lub palmy (dałam 100 g smalcu i 150 g twardego masła)
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Krem
- 1 budyń na 1/2 l mleka
- 100 g miękkiego masła
- Owoce do dekoracji
Instrukcje
Ciasto
- Ze składników szybko zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wylepiać ciastem natłuszczone foremki.
- Piec do zrumienienia w 180 stopniach.
Krem
- Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przykryć folią do ostudzenia.
- Ubić 100g masła, dodając po łyżce budyń.
- Na wystudzone babeczki nakładać krem, ozdabiać owocami.
- Można serwować same, posypane cukrem pudrem lub tartą czekoladą
Moje UKOCHANE!
Ale z totalnego lenistwa kupuję…
Domowe zdaje się smakuja lepiej.
🙂