Co powiecie na bardzo prosty a zarazem pyszny placek z jagodami? Nawet jeśli twierdzicie, że nie macie umiejętności to dacie radę 😉
Ciasto jest idealne, do robienia np z dziećmi. Nie zagniatamy tutaj tradycyjnego ciasta, a robimy kruszonkę, która stanowi zarówno spód jak i górę ciasta. Składniki na kruszonkę wystarczy wymieszać palcami na drobne „farfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki to potrafią 😉
Możecie jako nadzienia użyć samych jagód lub mieszanki ulubionych owoców. Oprócz jagód sprawdzą się maliny czy borówka amerykańska. Polecam dodać naprawdę dużo owoców, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze.
Placek jest na tyle prosty, że nie ma możliwości powstania zakalca czy innej wtopy. Bardzo dobrze się kroi. Polecam bo nie tylko pyszny w smaku ale i prosty i szybki w wykonaniu.
Do ciasta używam bardzo zimnego masła, które przed dodaniem do mąki kroję w kostkę. Potem kosteczki masła palcami ścieram z pozostałymi składnikami na tradycyjną kruszonkę.
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 i 3/4 szkl. mąki
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 650 g jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
Instrukcje
Nadzienie
- Jagody przebieramy, myjemy i odsączamy na sicie.
- Dodajemy cukier i mąkę i dobrze mieszamy
Ciasto
- Składniki ciasta wrzucamy do miski i rozcieramy w palcach na okruszki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dno wykładamy 2/3 kruszonki. Lekko dociskamy.
- Na ciasto dajemy jagody.
- Górę posypujemy pozostałym ciastem.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min do zrumienienia góry.